Forma, spôsob a organizácia štúdia: denné štúdium pre absolventov základnej školy
Základné údaje
- Dĺžka štúdia: 4 roky
- Odbor je určený: dievčatám aj chlapcom
- Podmienky prijatia: úspešné ukončenie 9. ročníka základnej školy, zdravotná spôsobilosť, vykonanie prijímacej skúšky (slovenský jazyk a literatúra, chémia)
- Spôsob ukončenia štúdia: maturitná skúška
- Doklad o vzdelaní: vysvedčenie o maturitnej skúške; medzinárodný certifikát IES
- Doklad o získanej kvalifikácii: vysvedčenie o maturitnej skúške
- Poskytnutý stupeň vzdelania: úplné stredné odborné vzdelanie; klasifikácia stupňov vzdelania podľa ISCED 354
Teoretické vzdelávanie bude prebiehať v škole v klasických triedach a odborných učebniach:
- Biológie a mikrobiológie
- Ekonomiky, účtovníctva
- Informatiky a aplikovanej informatiky
- Administratívy a korešpondencie
- Potravinárskej technológie
- Chémie, mikrobiológie, hodnotenia potravín
- Cudzích jazykov
- Praktické vyučovanie sa uskutoční vo forme učebnej, odbornej a individuálnej praxe
v zmluvných potravinárskych firmách, laboratóriách, v obchode a službách.
Profil absolventa
- cieľom je vzdelávanie a výchova kvalifikovaných odborníkov pre potravinársky priemysel – podniky, laboratóriá, orgány kontroly
- hygieny, potravinárskeho dozoru, distribúcie, poradenstva a predaja potravín
- absolvent sa uplatní pri výkone povolania: stredného manažmentu kontroly výroby, manažér kvality
- v laboratórnych zariadeniach ako laborant
- v problematike potravinárskej technológie ako technológ
- kontrole a hygiene v potravinárstve
- v problematike analýzy a hodnotenia potravín, potravinárskej legislatíve
- ovláda zásady výrobnej praxe, HACCP, hygieny a BOZP.
Vyučovacie odborné predmety
- Ekonomika
- Mikrobiológia
- Automatizácia
- Strojníctvo
- Tovaroznalectvo
- Technológia
- Výživa a zdravý životný štýl
- Analytická chémia
- Hygiena a sanitácia
- Potravinárska legislatíva
- Analýza potravín
- Podnikanie, obchod ,služby
- Účtovníctvo
- Kontrola hodnotenia potravín
Pracovné uplatnenie absolventov:
- v potravinárskom priemysle
- distribúcii potravín
- v obchode , službách, laboratóriách,
- v kontrolných orgánoch – hygiena a kvalita potravín
- vo výskume
- v podnikaní
Možnosti ďalšieho vzdelávania: pomaturitné VOŠ vidiecka turistika
- VŠ s prírodovedným zameraním
- Univerzita veterinárneho lekárstva a farmácie v Košiciach
- Slovenská poľnohospodárska univerzita Nitra
- ďalšie vzdelávacie programy zamerané na rozšírenie kvalifikácie
- Leták potravinár-kvalitár
- Prezentácia odboru potravinárstvo, so zameraním na potravinár-kvalitár
- Odbor_potravinár_kvalitár – video